24 Eylül 2009 Perşembe

Müteveffa Osman Ertuğrul Efendi


Devrik hanedanın en yaşlı üyesi, II. Abdülhamit'in torunu Osman Ertuğrul 97 yaşında vefat etti. Bu vesileyle devrik hanedanın çektiği yoksullukları anlatarak ajistasyon yapmak ve mevzuyu enteresan bir şekilde "Osmanlı mirasına sahip çıkmıyoruz" klişesine bağlamak Murat Bardakçı'nın, "ben zaten bunun dedesini de sevmezdim, yaşasın cumhuriyet" temalı yazılar da ulusalcı kalemlerin işi. Yurdum insanlarının da bu iki farklı çizgide saf tutarak cemaat oluşturması garip değil tabii ki. "Bu mülkün gerçek sahipleri"ne yapılan vefasızlıktan hicap duyanlar ve aradan geçen 80 yıla rağmen hilafetçilerin hortlamasından korkan paranoyakların oluşturduğu bir memlekette geçmişi yeniden kurmaya çalışan, buna kafa yoran Tedirgine gibi garibanların işi haliyle zor :)
Ancak hanedana yaklaşımlarını en çok merak ettiğim kesim de yine âkil ve alim tarihçi gürûhu. Kendimi tabii ki şu noktada kıçı kırık master sahibi olarak , bir tarihçi olarak görmüyorum. Bahsettiğim insanlar, ömürlerini Osmanlı tarihine vermiş, yıllarca arşiv tozu yutmuş, bu işi de "modern" tarihyazımı sınırları içinde yapmaya çalışmış garibanlar. Ömürlerini verdikleri, haklarında yazılmış yüzlerce makale, kitap okudukları hanedana herhangi bir sevgi/nefret duymayan bu mesleğin erbabları acaba karşılarında hanedana mensup birini görseler -ki II. Abdülhamit'in torunu gayet uygun bir örneklem- ne hissederler? Otopsisini yaptığı kadavranın evladıyla tanışan doktordan farklı bir ruh hali olsa gerek bu. Muhtemelen heyecanlanırlar ama bu heyecanın sebebi ne ola ki?

3 yorum:

  1. Bu bir sevgi olayi Ercan :) Sanmiyorum ki bu isin pirleri, yillarini sarf ettikleri bir "mefhum"a safiyane bir "bilimsel arastirma konusu" sogukluguyla yaklassinlar. Buna, gayri-Osmanli tebaadan, sozgelimi Amerikali, Ingiliz, Alman, Fransiz vs arastirmacilar da dahil. Cok muhtemeldir ki onlar, Osmanli'yi gercekten seviyorlardir. Belki baslarda bilimsel nobranlikla yaklasmis olabilirler, ama zaman icinde muhakkak sevmislerdir. Sevilmeyecek gibi mi namussuz :)
    Otopsi demisken, bence Osmanli tarihciligindeki eksikliklerden biri de sultanlarin ya da herhangi X bir kisinin cesetlerinin incelenemiyor olusu. Halbuki mezarlar bir acilsin, kemikler bir manyetik tetkiklere tabii tutulsun, ogrenelim kim neymis nasilmis.

    YanıtlaSil
  2. Ha bir de Osmanli demisken, senin makaleler yatti haci cavcav, dergiyi harbiden kaybetmisim. 100 dolara mi yanayim, sana makaleleri hazir edemeyisime mi yanayim, bilemedim. Kabahatin yarisi senin oldugu icin canim kardesim, cezanin yarisini da senden telif ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Yöh...100 dolar ne lan, derginin cildi falan altın kaplama mıydı? Para kazanmaya başladığımda, ilk maaşımdan senin 50 doları yollarım, söz :D

    YanıtlaSil