2 Mart 2009 Pazartesi

Ronaldo Luís Nazário de Lima

Ferguson'un antipatik Ronaldo'ya 7 numarayı vermesinden çok önce biz dişlek olanını sevmiştik. Avrupa liglerini bugünkü gibi yakından takip etme şansımız yoktu, gerçi maçlar canlı yayınlansa da maç izlemek yerine mahalle arasında top oynamayı tercih ettiğim yaşlardaydım (Yaşlandık tabi) ama TRT'nin bizim jenerasyon için çok şey ifade eden "Avrupa'dan Futbol" programındaki maç özetlerinde PSV formasıyla her hafta gol atan bu sempatik Brezilyalı, Barcelona'ya transfer olduğunda futbolcuyu herkesden önce keşfettiğimi zannetmiştim (kendisi ilk keşfettiğim futbolcudur, tabii o zaman Championship Manager da yok, bilgisayarım da) meğerse kendisi 1994-96 arası PSV formasıyla 46 maçta 42 gol atmış. Sonrasını hepimiz biliyoruz zaten. Barcelona-İnter-Real Madrid-Milan + Sakatlıklar.


Her ne kadar 2002 Dünya kupası yarı finalinde bizi üzse de Ronaldo'nun gönüllerdeki yeri her zaman başkaydı. Ne var ki geçtiğimiz yılın şubatında, Livorno maçında sol dizinden bir kez daha sakatlanınca toparlanması öncekiler kadar kolay olmadı.Malum yaş da kemale ermişti. Ameliyattan sonraki rehabilitasyon dönemi için ülkesine döndü. İnter-Lazio maçında yaşadığı sakatlık sonrasında herkes futbol hayatının bittiğini düşünürken yine Brezilya'da inzivaya çekilmiş, döndüğünde bıraktığı yerden devam etmişti. Bu sefer Rio'dan farklı hikayeler düşüyordu ajanslara. Nisan 2008'de Ronaldo'nun üç travestiyle yakalanması ve skandalın kahramanlarından Andreia Albertine'nin - diğer ismiyle Andre Luiz Ribeiro Albertino - (okşan/necati farkının portekizcesi :) anlattıkları efsaneyi epey sallamıştı. Arkasından çapı iki katına çıkmış göbeğiyle yakalanmıştı sahillerde. Bu sürecin kaçınılmaz sonu olarak Aralık'ta Milan'dan ayrıldı ve 15 yıl aradan sonra ülkesinde top oynamak üzere Corinthians ile bir yıllık sözleşme imzladı. Efsane ülkesine geri dönmüştü, 169 dolardan satılan formalar 6 saatte tükendi. Ronaldo, Corinthians'ı Avrupa'ya geri dönmek için basamak olarak kullanacağı iddialarına da cevap vererek futbol hayatını Brezilya'da tamamlamak istediğini açıkladı.



Ronaldo hakkında son 3 günde iki haber daha düştü. İlki Ronaldo'nun vukuatlarını sürdürdüğü üzerineydi. Ronaldo, gece yurttan kaçan yatılı öğrenciler gibi kampı kırmış ve takımının kamp yaptığı otele perşembe sabahı 5:30'da gelmişti. Ertesi gün klüp başkanı Andres Sanches "Olaydan dolayı üzgünüm ancak Ronaldo da insan ve hata yapabilir. Kendisi hatasının farkında ve bu olaydan ötürü cezalandırıldı. Umarım bu son olur" şeklinde konuşarak olay çok büyümeden üzerini kapattı.


İkinci haber ise Ronaldo'nun yeşil sahalardaki marifetleriyle ilgiliydi. Cumartesi günü çıktığı ve yaklaşık 6000 kişinin izlediği antreman maçında hat-trick yaptı Ronaldo. Önümüzdeki pazar da Palmerias'a karşı Corinthias formasıyla ilk resmi maçına çıkması bekleniyor.Bence son sakatlığından sonra bıraksa ve efsane olarak kalsa iyiydi ama bazısı inat ediyor işte.




Avrupa kariyerine Ronaldo gibi PSV'de başlayan, PSV formasıyla çıktığı 109 maçta 98 gol attıktan sonra yine onun gibi Barcelona'ya transfer olan bir eski jenerasyon Brezilyalı, Romario'nun futbolu 2008 yılında 42 yaşındayken bıraktığını düşününce insan korkuyor haliyle.

1 yorum: