23 Mart 2009 Pazartesi

Yeniçeri Ahlakı ve Kesilen Bir Başka Kafa



Yükselişi kadar görkemli olmayan ama altı kalın kalın çizilerek anlatılagelen, Osmanlı'nın meşum "duraklama ve gerileme!" hikayesinin kilit unsurlarındandır Yeniçeriler. Ahlaksızlık, bozgun, ocaklarındaki düzensizlik, askeri techizat, teknoloji ve eğitim konusunda "çağın" gerisinde kalmaları, itaatsizlik, büyük günahlarından birkaçıdır sadece. Onlar istediği için kafası uçurulan vezirler, defterdarlar gırladır kroniklerin tozlu sayfalarında. Hala yazılmayı bekliyor esasında tarihleri adam akıllı. Kafadar gerçekleştirebilecek mi acaba bir gün büyük düşünü?

Tarihteki Yeniçeri anlatısına koşut bir süreç işliyor uzunca bir süredir Florya'da. Ocak'ın ağaları ve ağalık taslayanlarından Hayreti Hasan Ağa, Zulmet Ümid Ağa, Sarızade Sabri Ağa; Ocak dışından esnaf ve çapulcuların, özellikle de eskiden Ocak'ta olup emekli olmuş ya da atılmış Hakan-ı Sagir Efendi gibilerinin yoğun desteğiyle önce devşirme sadrazam Mikail Şekib Paşa'nın kellesini aldırıp, "Türk'tür, candır" diyü "Şeci' Bülend Efendi"yi sadrazam yaptırdılar; ardından da yeni sadrazamın büyük desteğiyle, vezir Garib Suavi Linkoln (لينكولن) Efendi'nin canına kasteylediler.

Osmanlı Yeniçeri zulmünden batmamıştı ya, bu Galatasaray bunca ihtiras, kötü niyet ve haksızlıktan batar, sonra söylemedi demeyin




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder