7 Mart 2009 Cumartesi

Sir Alex Ferguson


"Today, I am playing the penalty shoot-out of my managerial career."

Sir Alex Ferguson, 86 yılında Manchester United'ın başına geçtiğinde 45 yaşındaydı, aradan 22 yıl geçti, kurt kocadı ama Maurinho gibilere maskara olmadı. Geçtiğimiz sezon Mourinho Chelsea'den kovulurken Sir hem Premier League hem de Şampiyonlar ligi kupasını kaldırdı. Son kazandıkları Carling Cupla beraber 31 kupa kazandırdı Manchester'a. Ama son verdiği röportajda yukarıdaki cümleleri sarfetti Sir. Bunları söyledikten sonra da emeklilikten ne kadar çok korktuğunu itiraf etti.

2001/2002 sezonu sonunda emeklilik kararı aldığını açıklamıştı Ferguson. "O günlerde neredeyse bırakıyordum ancak yanlış karar verdiğimi farkettim bugün ise emeklilikten çok korkuyorum" diyor. "Çok uzun zamandır bu trendeyim ve bırakırsam sistemimin çökmesinden endişeleniyorum". Sir, emekliliği hakkında :


"Beni ancak üç şey durdurabilir:
1) Sağlığım
2) Artık yaptığım işten zevk almadığımı hissetmem
3) Mücadele edecek gücümün kalmaması


Her yaz bu üç şeyi gözden geçiririm. Önce doktoruma giderim. Doktorum son olarak "Patron, 67 yaşındasın. Sırt ağrıların gittikçe artacak. Sabahları yataktan kalkmak bazen kolay olmayacak." dedi. İşte bu seri penaltı atışlarına geçildiğinin habercisi.



Alex Ferguson, Manchester'ın başına geçmeseydi 22 yıl önce, onca teknik adam arasında kaybolup gitseydi ve biz "görece" genç jenereasyon onu hiç tanımasaydık. Sonra birgün bir yerde bir başarı hikayesi okusaydık. Şöyle başlasaydı hikaye, "başına geçtiği mütevazi takım Aberdeen'e ikinci yılında şampiyonluk yaşatarak,takımını 15 yıl aradan sonra İskoçya'da Celtic-Glasgow hegemonyasını yıkan ilk kulüp yaptı. Bu şampiyonluktan 3 yıl sonra 1983 yılında kupa galipleri kupasında çeyrek finalde Bayern Münih'i , finalde Di stefano'nun çalıştırdığı Real Madrid'i geçerek kupayı İskoçya'ya götürdü. Üzerine o yılın Almanya şampiyonu ve şampiyon kulüpler kupası sahibi Hamburg'u da geçip süper kupayı da Aberdeen'e kazandırdı. 8 yıl başında kaldığı Aberdeen, onun döneminde 10 kupa kazanarak tarihinin en parlak dönemini geçirdi" Bu hikaye de Fergy'i sevmemiz için yeterliydi.

Hele soyunma odasında sinirlenip, yerdeki krampona tekme atarak Beckham'ın kaşını yarması ve Beckham'ın ertesi sezon takımdan ayrılmasında bu olayın da etkili olmasıyla gönüllerdeki yerini iyice sağlamlaştırmıştı. Biz yeterince tanıdık, 1999 şampiyonlar ligi finalini izleyen şanslı futbolseverlerdeniz. Ama gönül ister ki, Sir bir 10 sene daha çalıştırsın Manchester'ı, bırakmasın yeni yetişen gençleri Mourinho'nun eline.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder